DWIGHT TWILLEY – THE TULSA YEARS: VOLUME 1

Artiest info
Website
facebook
Label: Paramour Records

De nu 74-jarige Amerikaanse pop- en rockzanger, songschrijver, pianist, gitarist en producer Dwight Twilley werd geboren in Tulsa, Oklahoma. Een veertigtal jaren geleden scoorde hij enkele tophits met zijn songs “I’m On Fire” (niet de Springsteen-song) en “Girls”. Tot 1978 trad hij samen op met de inmiddels in 1993 overleden Phil Seymour als de ‘Dwight Twilley Band’ en daarna heeft hij altijd gewerkt als soloartiest. Eind 2014 bracht hij zijn laatste album “Always” op de markt maar hier blikken we vandaag terug op zijn muzikale verleden tijdens de periode van 1999 tot 2016 met het album “The Best Of Dwight Twilley - The Tulsa Years: Volume 1”.

In die zeventien jaren bracht hij zes soloalbums uit, een album vol coversongs, een plaat met allemaal covers van Beatles-nummers, een kerstplaat, een album met nooit eerder uitgebrachte songs en een live cd en dvd. Op het hier besproken verzamelalbum brengt Dwight Twilley in totaal 20 nummers uit zijn toenmalige soloplaten “Tulsa”, “The Luck”, “47 Moons”, “Green Blimp”, “Soundtrack” en “Always”. Het zijn zes soloalbums die opgenomen werden nadat hij en zijn vrouwtje Jan hun in 1994 door een aardbeving vernielde woning in Northridge, South California moesten verlaten om terug naar hun originele thuishaven in Tulsa, Oklahoma te trekken waar ze ook een eigen opnamestudio bouwden.

De op de eerste audiovideo te horen openingstrack “Could Be Love” is een opnieuw opgenomen song uit het album “Sincerely” dat in 1976 door de ‘Dwight Twilley Band’ als debuutplaat werd uitgebracht. Het compilatiealbum verschijnt in cd-vorm en als dubbele kleurrijke vinylplaat met een 12-pagina’s tellende boekje waarin de artiest foto’s en uitleg over de inspiratiebronnen voor deze nummers heeft toegevoegd. De twee andere audiovideo’s zijn van het nummer “Runaway With You” uit het album “47 Moons” van 2004 en van de song “Oh Carrie” uit de plaat “The Luck”, een nummer dat al in 1994 werd opgenomen maar pas in 2001 op dat album van deze zelfverklaarde ‘Father Of Power Pop’ een plaatsje heeft gekregen.

In deze collectie van twintig nummers komen diverse muziekstijlen aan bod met blues, rock, pop, folk, country en soul, genres die Dwight Twilley blijkbaar allemaal moeiteloos beheerst en heeft omgezet in leuke catchy deuntjes. Het verzamelalbum is een absolute ‘must have’ voor wie nog niet vertrouwd is met de muziek van deze artiest die in het begin van zijn carrière opnam in de beroemde ‘Shelter Records’-studio van Leon Russell en er o.a. op backing vocals van een jonge Tom Petty kon rekenen.

Als we tot slot nog enkele van onze persoonlijke voorkeurnummers mogen vermelden dan sluiten we hier graag met het vernoemen van de tracks “It’s Hard To Be A Rebel”, folksong “A Little Less Love”, de heerlijke rockballads “Goodbye”, “47 Moons” en “Chandra”, de op de video’s te horen nummers “Oh Carrie” en “Runaway With You” en de swingende rockers “Better Watch Out”, “Let Her Dance” en “Doctor”. ‘Fun guaranteed’ met deze twintig nummers uit de rijkgevulde loopbaan van Dwight Twilley.

(valsam)